Bingohistoria

Bingohistoria

Det finns inget spel som är så utbrett som bingo och är ett av de äldsta som fortfarande spelas. Bingons historia började redan i Italien år 1530. Det har sitt ursprung i en lottoform. Lite kuriosa om italienarnas kärlek för detta spel är att det har spelats varje helg enda sedan 1500-talet. ”Il Gioco del Lotto in Italia” sänds varje lördag och ger alla italienare en chans att dryga ut sin hushållskassa. Det är den italienska staten som ordnar detta spel.

Men hur spred sig då bingon från Italien? Erkännande ges framförallt till en man med namnet Lowe. Edwin S. Lowe var en leksaksförsäljare och började ganska omgående att marknadsföra spelet då han såg dess stora potential. Vid ett karnevalbesök såg han bingon för första gången och blev oerhört tagen. 1929 började han sälja spelet under namnet bingo och 1950 hade spelet nått Sverige. Vid den tiden var det inte längre ett spel för barn – Alla åldrar hade insett tjusningen med bingo.

I Sverige blev bingo först synonymt med idrott eftersom det var idrottsklubbar som sålde bingobrickorna. Spelet blev väldigt populärt även här, och cirka tio år efter att bingon anlänt till Sverige så fanns det cirka 500 bingohallar för de spellystna att besöka.

Bingohallar, Bingolotto och internetbingo

Att bingon som spelform lyckats att hålla sig kvar beror såklart på att det är ett roligt spel, men även förmågan att anpassa sig efter tiden. Till Sverige kom bingon från Danmark och först till Skåne. Det var alltså idrotten som först tog sig an bingon när några klubbar behövde mer pengar. De första bingobrickorna såldes och spelarna samlades på lokal för att prova sina vinstchanser. Detta innebar också att bingon var ett väldigt socialt spel. Mycket hände runtomkring och det var ett sätt att umgås.

Bingon har sedan dess revolutionerats flera gånger. Spelet i sig har inte ändrats utan det är snarare hur vi spelar. Bingon har stöpts om i en form som passar samhället och därmed överlevt. Ett exempel på detta är under 90-talet när bingon flyttade in i Tv-rummet. Under 80-talet slog flera bingohallar igen, sedan kom svenskarnas favoritprogram Bingolotto och blev en megasuccé – Folk i alla åldrar satt hemma och spelade. Det var ett sätt för familjen att umgås. Bingon blandades med musik och blev underhållning.

Sedan kom nästa stora revolution, internetbingo. Bingon anpassade sig till den rådande andan i samhället och klev in i dataåldern – Nu spelade vi bingo i våra hem. Det finns många fördelar med att spela online bingo. Det går att spela precis när det önskas. Brickorna som det spelas på finns också i flera olika prisklasser. Tidigare fanns det bara en valör på brickorna. På en dator finns det flera olika brickor att välja bland i olika prisklasser.

Vad hände då med underhållningen och den sociala delen av bingo? Den finns givetvis kvar – Många ser inte bingo som ett spel utan som en hobby. Över 70 procent av all bingo som spelas idag sker online. I stort sett alla spel med online bingo har ett chattfönster där folk kan skriva. Eftersom bingon har många regelbundna besökare så är detta något som används flitigt av besökaren på nätet. Nya vänner skaffas och det skiljer sig inte från hur vi kommunicerar vanligtvis idag. Större delen av vår kommunikation sker på nätet eller via sms.

På detta vis får folk vänner i ”bingohallen” precis som tidigare. Skillnaden ligger i att medspelarna kan befinna sig 100 mil bort. Online bingo har spelare i alla åldrar. Det finns ingen åldersgräns för att uppskatta denna välkända spelform. Dock måste du vara 18 år för att spela om pengar. I och med att bingon flyttade till nätet så nådde den ut till fler spelare än någonsin. Vill du själv testa spela bingo online så kan du hos bingo på nätet läsa mer om olika bingoställen på nätet och olika bonusar du kan få när du öppnar ett konto.